Opgepast voor oplichting bij online verhuur!

Er komen steeds meer klachten over fraudegevallen bij online verhuur. Niet alleen berokkent dit soort oplichters potentiële huurders heel wat schade, ze brengen ook de vastgoedmakelaars in een moeilijk parket.
Zeker omdat de zogenaamde woning die te huur wordt aangeboden, handig maar uiteraard ongevraagd wordt overgenomen uit bestaande online advertenties van vastgoedmakelaars. Het BIV (Beroepsinstituut voor Vastgoedmakelaars) zal de klachten en alle informatie waarover het tot nu toe beschikt, aan het parket overmaken.


De wijze waarop de oplichters te werk gaan, is alvast bijzonder eenvoudig: een zogenaamde eigenaar die sinds kort in het buitenland verblijft, stelt zijn woning te huur via een online vastgoedadvertentie. Aangezien hij niet naar België kan komen en als enige persoon in het bezit is van de sleutels, stelt hij de kandidaat-huurder voor om een postcheque op te maken in ruil voor de sleutels. Alleen: zodra de huurder het zogenaamde ‘voorschot’ heeft gestort, wordt alle contact verbroken. Van een sleuteloverdracht is al helemaal geen sprake.
De werkwijze is dikwijls identiek. Het appartement of huis dat te huur wordt aangeboden, wordt steevast zéér verleidelijk en tegen een spotgoedkope maandprijs voorgesteld. Wie op één van de vele vastgoedwebsites op zoek is naar een nieuwe woning, kan er meestal amper naast kijken. De fake-verhuurder zegt vaak dat het geenszins zijn bedoeling is om munt te slaan uit de verhuur van zijn woning. Hij wenst enkel dat deze niet onbewoond blijft. Eens hij het vertrouwen heeft gewonnen van de potentiële huurder, vraagt hij om het bedrag van de eerste maand huur en de waarborg (overeenkomstig twee maand huur) per postcheque te betalen via Western Union. De oplichters gebruiken telkens een andere doorsnee naam, meestal Frans klinkend.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten